Ημερολόγιο Φυλακής.
Όπως Ημερολόγιο Καταστρώματος.
Σαν ένα πλεούμενο που πότε αρμενίζει σε γαλήνια νερά και πότε παλεύει σε τρικυμισμένες θάλασσες
Μ’ επιβάτες που δεν ονειρεύτηκαν πότε αυτό το ταξίδι και πληρώνουν ακριβά το ναύλο του.
Κι ένα πλήρωμα που παλεύει πάνω στα κατάρτια ,κάτω στ’αμπάρια , πίσω απ’τη τιμονιέρα να κρατήσει ίσα τη ρότα σ’ένα ατέλειωτο ταξίδι χωρίς λιμάνι μα μ’ένα προορισμό.
Όταν για κάθε επιβάτη σημάνει το τέλος του ταξιδιού μια άλλη μέρα να ‘χει ανατείλει για τον καθένα .

Σ’αυτό το ημερολόγιο γράφουν όλοι.
Καπετάνιος, πλήρωμα μα κι επιβάτες.
Γράφουν τις σκέψεις τους, γράφουν τον πόνο τους ,γράφουν τις λύπες τους ,γράφουν και τις χαρές τους.
Σ’ένα ημερολόγιο που μέχρι τώρα ήταν διπλά αμπαρωμένο μ’αλυσίδες και λουκέτα,
κρυμμένο σ’ένα σκοτεινό αμπάρι.
Που δεν έπρεπε να το δεί κανείς.Ούτε ήλιος ,ούτε μάτι ανθρώπου.
Γιατί ήταν λέει γραμμένα εκεί πράγματα φοβερά ,που τρομάζουν αυτούς που τα διαβάζουν.

Μα εκείνοι που το γράφουν νομίζουν αλλιώς .
Κι αποφάσισαν να σπάσουν τα λουκέτα και να τ’ανοίξουν στο φως
Να φτάσουν μέχρι τ’αμπάρια του ήλιου οι ακτίνες και να τρέξουν στις σελίδες τα μάτια των ανθρώπων.
Για να δούν όλοι αυτό το μυστικό καράβι που πλέει πλάι στο δικό τους ταξίδι .


Με τα παραπάνω λόγια θέλουμε να γράψουμε την πρώτη σελίδα του ημερολογίου μας.
Του ημερολόγιου μιας φυλακής γυναικών .
Όχι εκείνου που γράφει η Διευθύντρια σημειώνοντας τα σημαντικά- ασήμαντα της ζωής μιας
φυλακής και κρατάει στο συρτάρι του γραφείου.
Μα εκείνου που το γράφουν όλοι.
Διευθύντρια, υπάλληλοι και κρατούμενες.
Για όσα συμβαίνουν ,για όσα σκεφτόμαστε ,για αυτά που θέλουμε για να κρατήσουμε τη ρότα.
Το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία.
Εδώ μπορείτε να μας γνωρίσετε.
Ένα κομμάτι της κοινωνίας μας αποκλεισμένο και παρεξηγημένο ζητάει να βγει απ’τα σκοτάδια και να πάρει την θέση του δίπλα σας.
Γιατί τα μέλη αυτής της μικρής κοινωνίας θέλουν και πρέπει να είναι δίπλα σας .
Ετσι κι αλλιώς ανάμεσα α'αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να υπάρχει ένας φίλος ή ο γείτονάς σας.
Ανάμεσα σ'αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να είναι η γυναίκα σας ή ακόμα και το παιδί σας.
Αντί εισαγωγής
Από την διευθύντρια

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Έχω κάτι να σας πω. Του Ηλία Μαμαλάκη

4da3265f6cc839f8e7dc7c9ddbe68969_L

Πάνε μήνες που έχω να επικοινωνήσω μαζί σας, γιατί η ζωή κυλάει λίγο αδιάφορα και επαναλαμβανόμενα τον τελευταίο καιρό.  Αρκεί να έχεις το στοιχείο της αντοχής, να αντέχει κυρίως η ψυχή σου, η Τρόικα, το κούρεμα, η Κύπρος, δεκάδες δελτία ειδήσεων μας φοβίζουν και μας ταπεινώνουν. Δεκάδες πολιτικοί δίνουν λύσεις με λόγια που δεν θα πραγματοποιήσουν ποτέ και εγώ δεν έχω τίποτα να σας πω πάνω σε όλα αυτά. Αν είχα δύναμη και κουράγιο μπορεί να έβαζα φωτιά στη Βουλή εν ώρα εργασίας, αλλά δεν το έχω. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να δείχνω χαρούμενος για να δίνω κουράγιο σε όλους τους νεότερους.
Σήμερα, όμως, γράφω γιατί έχω κάτι να σας πω.
Εδώ και τρία χρόνια εργάζομαι στις θεραπευτικές κοινότητες του ΚΕΘΕΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, καταρχήν σαν εθελοντής. Το Σεπτέμβριο του 2010 η Ειρήνη με πήρε από το χέρι και με πήγε στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού. Σοκ μεγάλο να περάσεις την πόρτα της φυλακής, έστω και εάν ξέρεις ότι θα ξαναβγείς μετά από λίγο. Μπήκα τότε στην κουζίνα της κοινότητας, μέσα στη φυλακή, για να βοηθήσω στο μαγείρεμα.

Κάνω μια παρένθεση. Στις θεραπευτικές κοινότητες του Εν Δράσει τα μέλη είναι εξαρτημένα άτομα από ουσίες που προσπαθούν να απεξαρτηθούν και αυτή η θεραπεία κρατάει χρόνια, και μέσα στη φυλακή, και όταν βγουν αυτή συνεχίζεται.  Μπήκα που λέτε στην κουζίνα τους και αρχικά μαγειρέψαμε μαζί και ήταν ωραία να μαγειρεύεις με εκείνα τα κορίτσια. Ομάδα δεμένη, ευγενική, καλοπροαίρετη, οφείλω να ομολογήσω. Μετά πήγα στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού. Εκεί τα πράγματα ήταν ακόμα πιο ζόρικα.
Και μετά στη Θήβα. Έδινα και έπαιρνα από αυτές τις συναντήσεις. Δεν μου χρωστούσε κανείς τίποτα και δεν χρώσταγα σε κανέναν. Ό,τι ανταλλάσαμε, ήταν από καρδιάς.
Ένας για όλους, όλοι για έναν. Σαν τους τρεις σωματοφύλακες του Αλεξάνδρου Δουμά.
Βελτιώσαμε τις συνταγές της καθημερινότητας, προσπαθήσαμε να τις ελαφρύνουμε δηλαδή, κάναμε εργαστήριο μαρμελάδων και μοιράσαμε τις μαρμελάδες στον κόσμο, η Μόνικα έφτιαξε την ωραιότερη μαρμελάδα που έχω δοκιμάσει ποτέ από καρπούζι, μέχρι και εικονικό εστιατόριο φτιάξαμε για να ξέρουν τα μέλη τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση που -όταν θα βγουν στην ελεύθερη κοινωνία- θέλουν να φτιάξουν κάποιο.
Μέσα στη φυλακή το φαγητό παίζει μεγάλο ρόλο. Είναι η παρηγοριά τους, όπως είναι η παρηγοριά καθενός από εμάς, αλλά και η στήριξη του σώματος.
Μου πρότειναν και δοκίμασα δεκάδες συνταγές. Όλες είχαν μια πληθωρικότητα. Ήταν ο τρίτος σταθμός στη φιλοσοφία της διατροφής που αντιμετώπισα. Τρώω και παρασκευάζω το φαγητό μου και, μέσα από αυτή την ενέργεια, ακουμπάω την ελευθερία.
Μια μέρα, εκεί που τρώγαμε μέσα στα πλαστικά πιατάκια, μας έπεσε η ιδέα. Ας μαζέψουμε όλες αυτές τις συνταγές να τις κάνουμε βιβλίο. Και τις μαζέψαμε, και τις φωτογραφήσαμε μόνοι μας, ερασιτεχνικά. Φτιάξαμε το καλύτερο ψωμί και το φωτογραφήσαμε και το στήσαμε το βιβλίο μόνοι μας, με τους ανθρώπους του τυπογραφείου της Κοινότητας Ιθάκη στη Θεσσαλονίκη. Όλοι, θεραπευτές, διοικητικοί, βάλανε ένα χεράκι, μα τον μεγάλο όγκο τον σπρώξανε τα μέλη των Κοινοτήτων.
Το βιβλίο είναι μια πραγματικότητα πλέον και ο τίτλος του είναι «ΜΑΓΕΙΡΙΚΕΣ ΕΝΤΟΣ». Σε μια στιγμή είπαμε μήπως το πούμε «Μήπως πεινάσατε, κύριε εισαγγελέα;», αλλά μετά είδαμε ότι ήταν λίγο προκλητικό και το αφήσαμε.
Είναι γλυκό και περίπλοκο το βιβλίο μας. Δεν έχει μόνο συνταγές, έχει και ιστορίες. Ιστορίες που αποδεικνύουν ότι κανένας δεν γεννήθηκε παραβατικός. Είναι η κοινωνία, η οικογένεια, το σχολείο, η δουλειά, ο έρωτας, το μίσος, που σε οδηγούν στην παραβατικότητα. Και εάν δεν έχεις αντοχές, πέφτεις μέσα της.
Τούτο το βιβλίο θα το παρουσιάσουμε στις 10 Απριλίου, στις 19.30 το απόγευμα, στο «Θέατρο», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος.
Όπως καταλαβαίνετε, είναι μεγάλη επιθυμία όλων μας να έρθετε σε αυτή την εκδήλωση. Θα μας βοηθήσει πολύ και ηθικά και ουσιαστικά. Τα πενιχρά έσοδα που θα προκύψουν από τις πωλήσεις του βιβλίου θα μπουν σε ένα ταμείο να βοηθάει τα παιδιά που δεν έχουν ούτε τσιγάρα να αγοράσουν.
Και, για να σας δελεάσω, σας λέω ότι -λόγω του ότι τα παιδιά των κοινοτήτων δεν μπορούν να έχουν φυσική παρουσία στην εκδήλωση- η Κοινότητα των κοριτσιών στον Κορυδαλλό θα εκπροσωπηθεί με μαρμελαδίτσες που θα σας κεράσει και θα τις πάρετε μαζί σας. 
Η Κοινότητα των αγοριών, με μια έκθεση ζωγραφικής που έγινε πάνω στα αποκαϊδια της καμένης Κοινότητάς του, πριν από λίγους μήνες. Και η Κοινότητα της Θήβας, με μια έκθεση φωτογραφίας. Τα μέλη της επανένταξης θα σας κεράσουν ένα χειροποίητο σοκολατάκι με δαμάσκηνο και καρύδι που έφτιαξαν μόνα τους.
Τέλος, ο φίλος και υποστηρικτής του ΚΕΘΕΑ, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, θα πιάσει την κιθάρα του να μας πει δυο τραγουδάκια. Σας προσκαλώ και θέλω να έρθετε όλοι. Η είσοδος είναι ελεύθερη και το αμφιθέατρο μεγάλο.
Με αγάπη
Ηλίας Μαμαλάκης
Από το protagon.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: