Ημερολόγιο Φυλακής.
Όπως Ημερολόγιο Καταστρώματος.
Σαν ένα πλεούμενο που πότε αρμενίζει σε γαλήνια νερά και πότε παλεύει σε τρικυμισμένες θάλασσες
Μ’ επιβάτες που δεν ονειρεύτηκαν πότε αυτό το ταξίδι και πληρώνουν ακριβά το ναύλο του.
Κι ένα πλήρωμα που παλεύει πάνω στα κατάρτια ,κάτω στ’αμπάρια , πίσω απ’τη τιμονιέρα να κρατήσει ίσα τη ρότα σ’ένα ατέλειωτο ταξίδι χωρίς λιμάνι μα μ’ένα προορισμό.
Όταν για κάθε επιβάτη σημάνει το τέλος του ταξιδιού μια άλλη μέρα να ‘χει ανατείλει για τον καθένα .

Σ’αυτό το ημερολόγιο γράφουν όλοι.
Καπετάνιος, πλήρωμα μα κι επιβάτες.
Γράφουν τις σκέψεις τους, γράφουν τον πόνο τους ,γράφουν τις λύπες τους ,γράφουν και τις χαρές τους.
Σ’ένα ημερολόγιο που μέχρι τώρα ήταν διπλά αμπαρωμένο μ’αλυσίδες και λουκέτα,
κρυμμένο σ’ένα σκοτεινό αμπάρι.
Που δεν έπρεπε να το δεί κανείς.Ούτε ήλιος ,ούτε μάτι ανθρώπου.
Γιατί ήταν λέει γραμμένα εκεί πράγματα φοβερά ,που τρομάζουν αυτούς που τα διαβάζουν.

Μα εκείνοι που το γράφουν νομίζουν αλλιώς .
Κι αποφάσισαν να σπάσουν τα λουκέτα και να τ’ανοίξουν στο φως
Να φτάσουν μέχρι τ’αμπάρια του ήλιου οι ακτίνες και να τρέξουν στις σελίδες τα μάτια των ανθρώπων.
Για να δούν όλοι αυτό το μυστικό καράβι που πλέει πλάι στο δικό τους ταξίδι .


Με τα παραπάνω λόγια θέλουμε να γράψουμε την πρώτη σελίδα του ημερολογίου μας.
Του ημερολόγιου μιας φυλακής γυναικών .
Όχι εκείνου που γράφει η Διευθύντρια σημειώνοντας τα σημαντικά- ασήμαντα της ζωής μιας
φυλακής και κρατάει στο συρτάρι του γραφείου.
Μα εκείνου που το γράφουν όλοι.
Διευθύντρια, υπάλληλοι και κρατούμενες.
Για όσα συμβαίνουν ,για όσα σκεφτόμαστε ,για αυτά που θέλουμε για να κρατήσουμε τη ρότα.
Το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία.
Εδώ μπορείτε να μας γνωρίσετε.
Ένα κομμάτι της κοινωνίας μας αποκλεισμένο και παρεξηγημένο ζητάει να βγει απ’τα σκοτάδια και να πάρει την θέση του δίπλα σας.
Γιατί τα μέλη αυτής της μικρής κοινωνίας θέλουν και πρέπει να είναι δίπλα σας .
Ετσι κι αλλιώς ανάμεσα α'αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να υπάρχει ένας φίλος ή ο γείτονάς σας.
Ανάμεσα σ'αυτούς τους ανθρώπους μπορεί να είναι η γυναίκα σας ή ακόμα και το παιδί σας.
Αντί εισαγωγής
Από την διευθύντρια

ΔΡΑΣΕΙΣ 2011


ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ  ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ  ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΤΟΥΣ 2011


Η Κοινωνική Υπηρεσία του Καταστήματος Κράτησης Γυναικών Ελεώνα Θήβας, το έτος 2011 ασχολήθηκε με το σύνολο των κρατουμένων γυναικών, ανήλικων  και μετεφηβικής ηλικίας  -  ενηλίκων, ελληνίδων και αλλοδαπών,     εντός του Καταστήματος εφαρμόζοντας κατά κύριο λόγο τη μέθοδο της Κοινωνικής Εργασίας με άτομα. Περιορισμένα εφαρμόζεται η Κοινωνική εργασία με την κοινότητα, καθώς και η Κοινωνική Εργασία με ομάδα και με την οικογένεια.

Ε ι δ ι κ ό τ ε ρ α :

Πραγματοποιήθηκαν συνεντεύξεις με τις κρατούμενες, το οικογενειακό περιβάλλον τους (όταν το ζητούσαν ή όταν  κρίνονταν απαραίτητο ), με πρόσωπα επίσης  σημαντικά για τις ίδιες και την λειτουργική ένταξή τους στο χώρο κράτησης και την κάλυψη των ατομικών αναγκών, ακροάσεις για αιτήματά τους.
Πραγματοποιήθηκαν :
- Κοινωνικές Έρευνες στις οικίες των κρατούμενων που είχαν υποβάλει αίτημα για χορήγηση τακτικής άδειας,  οι οποίες κατά κύριο λόγο πραγματοποιήθηκαν στο Ν. Αττικής.
- Επισκέψεις σε άλλες υπηρεσίες για συνεργασία  καθώς επίσης και σχετικά με αιτήματα κρατουμένων, διευθέτηση θεμάτων και υποχρεώσεών τους.
-Επισκέψεις σε πρόσωπα, Οργανισμούς, Μ.Κ.Ο.  και Ιδρύματα για την αναζήτηση  πηγών βοήθειας προς τις έγκλειστες γυναίκες , για την  κάλυψη αναγκών τους και τη δημιουργία υποστηρικτικών Προγραμμάτων.
Εγράφησαν:
-Ατομικά δελτία ιστορικού κρατουμένων,
- Εκθέσεις Κοινωνικής Έρευνας,
-Ενημερωτικά Σημειώματα σχετικά με αιτήματα κρατουμένων,
 -Ενημερωτικά Σημειώματα ως απάντηση σε αιτήματα υπηρεσιών,
-Υπηρεσιακές βεβαιώσεις, πιστοποιητικά, συνοδευτικά έγγραφα που προβλέπονται ,  -   -έγινε αλληλογραφία με  διάφορες Υπηρεσίες και Οργανισμούς κ.λ.π.,
-συντάχθηκαν ευχαριστήριες επιστολές σε ιδιώτες, Ιδρύματα, φορείς, εθελοντές που προσέφεραν στο Κατάστημά μας,
-υποβλήθηκαν αναφορές και εισηγήσεις για υπηρεσιακά θέματα προς τη Διεύθυνση του Καταστήματος .
 Πραγματοποιήθηκε συνεργασία :
              -με τη Δ/νση του Καταστήματος ,με τους υπόλοιπους  ειδικούς επιστήμονες ,το                        διοικητικό προσωπικό, με τους κατ’ επίσκεψη ιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό, με το προσωπικό φύλαξης, το ΣΔΕ που λειτουργεί στο χώρο μας καθώς και με υπαλλήλους άλλων Σωφρονιστικών Καταστημάτων.
           -με Δημόσιες Υπηρεσίες ,Εισαγγελικές Αρχές, Υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων,                Δικαστές  Ανηλίκων, Οργανισμούς, Ιδρύματα, Νοσοκομεία, Δήμους,  Ληξιαρχεία, Σχολεία, Προγράμματα Απεξάρτησης κ.α.)
-   με φορείς παροχής Κοινωνικού Έργου  και Μ.Κ.Ο.
-   με   Μητροπόλεις,  συλλόγους, εθελοντές, εκπροσώπους εκκλησιών, πρεσβείες και προξενικές Αρχές,
   -με Υπηρεσίες και Εξειδικευμένα Ιδρύματα (ανάλογα με τα συγκεκριμένα προβλήματα και αιτήματα) για την αντιμετώπιση προβλημάτων που παρουσιάστηκαν σε παιδιά  κρατουμένων, λόγω του εγκλεισμού των μητέρων τους.
Πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με Υπηρεσίες, Συλλόγους, Ιδρύματα, Οργανισμούς, Φορείς, Ιδιώτες κ.α
Με Ημερήσια διαταγή έχουν οριστεί σε κάθε Κοινωνική Λειτουργό συγκεκριμένα καθήκοντα ανά πτέρυγα ή Τμήμα καθώς και ευθύνη για την οργάνωση και λειτουργία των ακόλουθων δράσεων, οι οποίες αναλυτικά περιγράφονται ακολούθως:

Η  ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΒΑΣΙΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΩΝ ΕΓΚΛΕΙΣΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ, ΚΥΡΙΩΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ   ΚΑΙ Ο ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΟΣ  ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ.

Στις νεοεισερχόμενες κρατούμενες χορηγείται μικρή ποσότητα από τα απαραίτητα είδη καθαριότητας και υγιεινής.
Οι άπορες γυναίκες είναι κατά μέσο όρο 97 οι οποίες βρίσκονται σε οικονομική ένδεια  και χρειάζονται συνεχώς τη μέριμνα της Κοινωνικής Υπηρεσίας. 
Σε μηνιαία βάση γίνεται ως σήμερα από την υπηρεσία μας, έλεγχος του ατομικού λογαριασμού όλων των έγκλειστων γυναικών, καταρτίζεται κατάλογος με τις άπορες και δίδεται  πακέτο με τα απαραίτητα είδη υγιεινής και καθαριότητας (5 χαρτιά υγείας, 2 πακ. Σερβιέτες, σαπούνι ,σαμπουάν, ένα πακέτο απορρυπαντικό για πλύσιμο των ρούχων, τηλεκάρτες ). Επίσης  χορηγούμε κατά περίπτωση  σε άπορες, οικονομική ενίσχυση  10 € για την αγορά ειδών πρώτης ανάγκης (σε συνάφεια με τις δυνατότητες του Ταμείου μας).
Στις άπορες γυναίκες που αποφυλακίζονται, χορηγείται οικονομική ενίσχυση για τη μετάβαση στον τόπο κατοικίας τους.
Στις μητέρες κρατούμενες του Παραρτήματος και στις ανήλικες χορηγούμε περισσότερες οικονομικές ενισχύσεις για την κάλυψη αναγκών πρόσθετα και των φιλοξενούμενων παιδιών.
Η υπηρεσία μας καλύπτει  σε όλα τα φιλοξενούμενα παιδιά ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διατροφή, τα απαραίτητα γάλατα, κρέμες διατροφής, πάμπερς, είδη βρεφανάπυξης κ.α.
Η υπηρεσία μας  διαθέτει αποθήκη ιματισμού απόρων και διανέμει συστηματικά εσώρουχα, ενδύματα, υποδήματα, πετσέτες  κ.α στις άπορες και νεοεισερχόμενες κρατούμενες για τα οποία τηρείται λεπτομερές  αρχείο. Όσα είδη δεν διαθέτουμε από δωρεές , τα αγοράζουμε μέσω του Φιλόπτωχου Ταμείου μας (παντόφλες, εσώρουχα, κάλτσες, πάνες ακράτειας, απορρυπαντικά, σαμπουάν κ.α.)
Αξιέπαινη ήταν η στήριξη που είχαμε από φορείς, συλλόγους, σχολεία, εθελοντές,  με τη βοήθεια των οποίων συγκεντρώθηκαν τα απαραίτητα  είδη καθώς και χρηματικά ποσά για την ενίσχυση του  Φιλόπτωχου Ταμείου .
Από το Φιλόπτωχο Ταμείο της Φυλακής, έγιναν επίσης:  μετατροπές ποινών και πληρωμές δικαστικών εξόδων για αποφυλακίσεις απόρων, αγορά χαρτοσήμων σε κρατούμενες για άσκηση ενδίκων μέσων,  αγορά ορθοπεδικών ειδών ,  φορητών ηχοσυστημάτων και DVD player για το παράρτημα μητέρων και το τμήμα ανηλίκων , μπάλες μπάσκετ και βόλεϊ κ.α  ώστε να καλυφθούν συγκεκριμένες βασικές ανάγκες, κατόπιν γραπτής εισήγησης του Κοινωνικού λειτουργού .
Συγκεντρώθηκαν από προσφορές και δωρεές: είδη  ατομικής υγιεινής και καθαριότητας, είδη διατροφής για εμπλουτισμό  συσσιτίου, γραφική ύλη,  είδη ρουχισμού, παιχνίδια, είδη βρεφανάπτυξης, τηλεκάρτες για επικοινωνία,  αντικείμενα ειδικής χρήσης, γραφεία και καρέκλες, συσκευές για τα Τμήματα Μητέρων και Ανηλίκων,  DVD player, ρακέτες, μπάλες μπάσκετ και βόλεϊ  και πολλά  άλλα...
Από εθελόντρια οπτικό, κατασκευάστηκαν και χορηγήθηκαν δωρεάν ζεύγη γυαλιών όρασης  στις άπορες κρατούμενές μας, σύμφωνα με τις αντίστοιχες συνταγές  θεράποντα ιατρού.
Συνεχίζεται ο εμπλουτισμός των 7 Δανειστικών  Βιβλιοθηκών του Καταστήματός μας.
Το Συμβούλιο του Καταστήματος έχει τοποθετήσει ως εργαζόμενη σε κάθε δανειστική Βιβλιοθήκη , έγκλειστη, που κατέχει γνώσεις , δεξιότητες και εχεμύθεια , η οποία έπειτα από εκπαίδευση βοηθά τις άλλες έγκλειστες γυναίκες στο χώρο της βιβλιοθήκης να συμπληρώνουν αιτήσεις προς την διεύθυνση και τις υπηρεσίες του Καταστήματος αλλά και γενικά προς Υπηρεσίες  του Δημοσίου  για την τακτοποίηση θεμάτων και αιτημάτων τους. Έτσι ο συγκεκριμένος χώρος έχει μεγάλη επισκεψιμότητα . Προωθείται η ανάγνωση βιβλίων και η συμμετοχή σε προγράμματα.
Υπάρχουν πολλά πλέον βιβλία στη δανειστική βιβλιοθήκη κάθε πτέρυγας.
 Εφαρμόζουμε σύστημα rotation  στις βιβλιοθήκες για διατήρηση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος που σε συνάφεια με τη λέσχη ανάγνωσης ευελπιστούμε να προσδώσει αύξηση του αναγνωστικού ενδιαφέροντος.
Διαμόρφωση των χώρων κράτησης ώστε να  είναι περισσότερο ανθρώπινοι και λειτουργικοί,  προάγοντας όσο το δυνατό την αξιοπρέπεια και μειώνοντας  τις επιπτώσεις ιδρυματισμού
Ολοκληρώθηκε η εικονογράφηση των εσωτερικών χώρων του Παραρτήματος μητέρων και της Γ΄ πτέρυγας και συνεχίζεται η εικονογράφηση στους κοινόχρηστους χώρους όλων των πτερύγων. Εμπλουτίστηκαν οι κοινόχρηστοι χώροι του Παραρτήματος μητέρων και ανηλίκων, ώστε να προσμοιάζουν δυνατό  με χώρο οικογενειακό.

Αλλοδαπές έγκλειστες γυναίκες που κρατούνται με ειδική κράτηση

Δημιουργήσαμε θάλαμο γυναικών που κρατούνται με ειδική κράτηση στην πτέρυγα υποδίκων και νεοεισερχομένων κρατουμένων. Συνεργαστήκαμε με : διερμηνείς από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, την  Υπηρεσία Ένταξης Προσφύγων Ε.Ε.Σ., το  Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες,  Τμήματα Πρεσβειών  Χωρών. 
Πιστεύουμε ότι η κράτηση των παραπάνω  γυναικών θα είχε μικρότερη διάρκεια  αν ο τόπος κράτησης ήταν στην Αττική, όπου  βρίσκονται οι Προξενικές Αρχές , οι υπηρεσίες που είναι αρμόδιες  για θέματά τους και  οι Μ.Κ.Ο. που έχουν συσταθεί για τη βοήθεια των ατόμων που αιτούνται πολιτικό Άσυλο.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ , ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ

α . Λειτουργία Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) και ανάπτυξη εκπαιδευτικών και                  στοχευόμενων Projects.
Το ΣΔΕ  πρόσθετα του εκπαιδευτικού έργου, έχει αναπτύξει πολλές καινοτόμες  δράσεις  που αφορούν όχι μόνο τις μαθήτριες αλλά και τον υπόλοιπο  πληθυσμό   προσδίδοντας ευκαιρίες εκπαίδευσης, πολιτισμού, ψυχαγωγίας και λειτουργικής συνεργασίας με την τοπική κοινωνία.
Υπάρχουν  πολλές επιτυχούσες μαθήτριες στις τάξεις φοίτησης καθώς και σε ανώτερες και Ανώτατες Σχολές, με κορυφαίες δύο μαθήτριές μας που εισήχθηκαν σε Πανεπιστημιακές Σχολές.
Ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Θηβών και Λειβαδιάς κ .Γεώργιος βοηθά με μηνιαία οικονομική ενίσχυση σε όλες τις άπορες μαθήτριες του ΣΔΕ, κάλυψη μέρους των λειτουργικών εξόδων  και εξακολουθεί να προσφέρει εξαιρετική  συμπαράσταση προς τις έγκλειστες γυναίκες.
      β  . Σε συνεργασία με την Γεν Γραμματεία  Δια Βίου Μάθησης του Υπ. Παιδείας και το Ι.Ε.Κ. Χαλκίδας, λειτουργεί  στο Κατάστημά μας Ι.Ε.Κ.  ειδικότητας Βοηθού Μαγειρικής Τέχνης διάρκειας δύο εξάμηνων ,με την συμμετοχή 18 κρατουμένων.

      γ . Πρόγραμμα Μαθημάτων που υλοποιεί το  ΣΔΕ  για απόκτηση τίτλου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
      δ . Στήριξη από εκπαιδευτικούς του Υπ. Παιδείας των μαθητριών Λυκείου  που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Κατ’ ιδίαν διδαχθέντων Υπ. Παιδείας, (για συνέχιση της φοίτησης   και η προετοιμασία τους για τις τελικές εξετάσεις σχολικής τάξης ή/και εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση), στήριξη με βοηθητική διδασκαλία, των επιτυχόντων σε ΤΕΙ και Πανεπιστημιακές Σχολές.
    ε. Υλοποιήθηκε  στο Κατάστημά μας για τις αλλοδαπές κρατούμενες, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΙΔΕΚΕ, « Εκπαίδευση των Μεταναστών στην Ελληνική Γλώσσα, την Ιστορία και τον Πολιτισμό, «ΟΔΥΣΣΕΑΣ » διάρκειας 125 ωρών εκπαίδευσης. Λειτούργησαν 6 τμήματα  τα οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον και συνέπεια, 90 κρατούμενες.
Στα πλαίσια του ΣΔΕ, πρόσθετα του εκπαιδευτικού έργου γίνονται  :
·           Εμπλουτισμός  της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του ΣΔΕ.
 Με τη βοήθεια και στήριξη της εθελόντριας κ. Π.Παπαδημητρίου (εκπαιδευτικού – βιβλιοθηκονόμου )γίνεται η  οργάνωσή της , σε ηλεκτρονική μορφή.
·           Λέσχη Ανάγνωσης,  η οποία λειτουργεί με τη ευγενική χορηγία και στήριξη  του Ιδρύματος Λασκαρίδη,  όπου μπορούν να συμμετέχουν πρόσθετα όσες κρατούμενες επιθυμούν από το σύνολο των εγκλείστων.
·            Δράσεις άθλησης από γυμναστή του Αθλητικού Οργανισμού Θήβας,

·           Οργανωμένος κήπος  και   χώρος εκτροφής φασιανών και ελαφιών τα οποία  θα ελευθερωθούν μελλοντικά και συμβολικά στο φυσικό τους περιβάλλον.
 (Στόχος της  Κοινωνικής Υπηρεσίας είναι να αποτελέσει αυτός ο χώρος και χώρο αναψυχής για τα φιλοξενούμενα παιδιά και τις μητέρες τους μία έως δύο φορές την εβδομάδα για την επαφή των παιδιών με το φυσικό περιβάλλον).
·           Εθελόντριες της ΧΕΝ Θήβας, ανέπτυξαν το Πρόγραμμα  «Αναμνήσεις των αισθήσεων» ανά 15ήμερο, τα δύο τελευταία χρόνια, με μεράκι και θετικά συναισθήματα από όλους τους συμμετέχοντες. 
·           Λειτουργεί για δεύτερο χρόνο στο χώρο του ΣΔΕ το Πρόγραμμα  «εκμάθηση παραδοσιακών οργάνων» από τον Ιερέα, μουσικό και εκπαιδευτικό ,κ. Ι. Οικονομίδη, με εξαιρετική αποδοχή. Λειτουργούν δύο Τμήματα (Ανηλίκων – Ενηλίκων ) μία φορά την εβδομάδα για όλες τις έγκλειστες γυναίκες.
στ΄. Λειτουργία ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ του Καταστήματος στο  οποίο προβλέπονται και τοποθετήθηκαν από το Συμβούλιο Εργασίας  20 άτομα στο τμήμα εκμάθησης και  10 άτομα στο τμήμα παραγωγής.
Η συντριπτική πλειοψηφία γυναικών έμαθαν να ζωγραφίζουν με τη βοήθεια σωφρονιστικής υπαλλήλου που δεν ήταν ζωγράφος αλλά ευαισθητοποιημένο πρόσωπο, που έσμιξε τον επαγγελματικό του ρόλο με τα ενδιαφέροντά του  και την πίστη στο σκοπό που υπηρετούμε.  Οι μαθήτριες του Εργαστηρίου Ζωγραφικής καλλιεργούν μια Τέχνη που αποτελεί  ανεκτίμητο εφόδιο στη λειτουργική επανένταξη στο κοινωνικό σύνολο
           Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία, από 21/10/2011 μέχρι 8/11/2011 η 2η ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ ΤΕΧΝΗΣ Κρατούμενων του Καταστήματός μας, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας που παραχώρησε αφιλοκερδώς η Δημοτική Επιχείρηση του Δήμου Θηβαίων.
Με την ευγενική υποστήριξη της ΧΕΝ Θήβας καλύφθηκε η λειτουργία  της έκθεσης σε ανθρώπινο δυναμικό,  και το μπουφέ στην τελετή εγκαινίων, υπήρξε επίσης συνεισφορά στην κάλυψη  διάφορων λειτουργικών εξόδων .
Ο Δήμος Θηβαίων βοήθησε στη μεταφορά των εκθεμάτων και στήριξε τη λειτουργία της Έκθεσης. Η Εταιρεία PUBLICWORD   ήταν χορηγός για την  εκτύπωση  προσκλήσεων και των αφισών επικοινωνίας .                 
 Καθοριστική συμπαράσταση και βοήθεια είχαμε από τον εκδότη κ. Δημήτριο Κόκκινο, το Ίδρυμα Λέοντος & Ασπασίας  Λεμού, τον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Γερβάσιο Ραπτόπουλο, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, την εταιρεία Εξόρυξης S&B ,  την Ο.Σ.Υ. Ε την «ΕΠΑΝΟΔΟ» και τον κ. Γκατζόφλια  που ήταν οι χορηγοί των βραβείων. Την κριτική επιτροπή επιβράβευσης αποτέλεσαν οι εικαστικοί καλλιτέχνες: Κώστας Αγγέλου,  Αλέξανδρος Κόκκινος και Αργυρώ Κακουλάκη.
 Το κανάλι STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ , πρόβαλε την έκθεση.
 Η Έκθεση απέσπασε  θετικά σχόλια  για την ποιότητα και την ποσότητα των έργων, και ενδυνάμωσε την  σύνδεση με την τοπική κοινωνία. Σημαντικά οικονομικά οφέλη είχαν  έγκλειστες γυναίκες  από την πώληση των έργων.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.
·                      Υλοποιείται στο Κατάστημά μας το  Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα  ‘’Μεγαλώνοντας ένα παιδί μέσα από τα κάγκελα της φυλακής’’, στα πλαίσια του οποίου πραγματοποιήθηκε έρευνα και ξεκίνησαν ομάδες στήριξης φυλακισμένων μητέρων και των παιδιών τους (εντός και εκτός Φυλακής), με στόχο την ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών και την ενδυνάμωση των μητέρων ώστε να ανταποκριθούν καλύτερα στο γονεϊκό τους ρόλο κατά το διάστημα που βρίσκονται στη Φυλακή αλλά και μετά την αποφυλάκιση. Πραγματοποιήθηκαν επίσης δράσεις στήριξης των παιδιών των κρατουμένων.
 Το Πρόγραμμα είναι διετούς διάρκειας και υλοποιείται από Ινστιτούτο Υγείας  του παιδιού(Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας και  Κοινωνικής Πρόνοιας , του Κέντρου Μελέτης και πρόληψης Κακοποίησης – Παραμέλησης των Παιδιών) με δράσεις παράλληλα στις Φυλακές της Βουλγαρίας και τη Ρουμανίας, από κοινοπραξία Πανεπιστημίων και Μ.Κ.Ο.
Στα πλαίσια των δράσεων του προγράμματος  το Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την ενίσχυση των οικογενειακών δεσμών, όπου τα ανήλικα παιδιά των κρατούμενων από όλη την Ελλάδα,  είχαν την ευκαιρία να περάσουν σε μια ξεχωριστή Κυριακή, 8 ώρες μαζί με τη μητέρα τους παρουσία  επιστημονικού  προσωπικού, παίζοντας, δημιουργώντας δραματοποιημένες ιστορίες, κατασκευάζοντας κούκλες και θεατρικούς ρόλους κ.α. Υπήρχε κάλυψη όλων των εξόδων μετακίνησης και παραμονής παιδιών και συνοδών σε ξενοδοχείο.
·         Διαγνωστικός Έλεγχος και παροχή υπηρεσιών υγείας και ψυχικής υγείας στα  φιλοξενούμενα παιδιά, από την Παιδοψυχιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής  Πανεπιστημίου Αθηνών, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων "Η ΑΓ. Σοφία"
·                     Από τη Μ.Κ.Ο. Ελληνική δράση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα «Πλειάδες» και τους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ πραγματοποιείται προσφορά εθελοντικής εργασίας παιδιάτρων για την περίθαλψη και εμβολιασμό των φιλοξενούμενων παιδιών των έγκλειστων γυναικών.
·                     Προσφορά εμβολίων για τα παιδιά από τη Δ/νση Υγιεινής Αθηνών.
·                       Πρόγραμμα  παροχής υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας με τη χρήση της Τηλεψυχιατρικής, από τη Μ.Κ.Ο. «ΚΛΙΜΑΚΑ» εφαρμόζεται στο Κατάστημά μας  προσφέροντας ουσιαστική φροντίδα  και περίθαλψη στις έγκλειστες γυναίκες. Πρόσθετα έχει συμβάλλει στη μείωση   των περιστατικών αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών.
·                     Στα πλαίσια προληπτικής ιατρικής, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με οστεοπόρωση πραγματοποιήσαμε έλεγχο για οστεοπόρωση, σε ομάδα υψηλού κινδύνου (80 γυναίκες) καθώς και ενημερωτική δράση ευαισθητοποίησης των εγκλείστων σχετικά με τη συγκεκριμένη νόσο και τις δράσεις πρόληψης, από εξειδικευμένο ιατρό και μέλη του Συλλόγου.

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΓΚΛΕΙΣΤΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΞΙΚΗΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ
Στο Κατάστημά μας λειτουργούν τα ακόλουθα «στεγνά» θεραπευτικά Προγράμματα Απεξάρτησης :
·           Ομάδα προετοιμασίας –κινητοποίησης του πολυφασικού θεραπευτικού προγράμματος του Κέντρου Απεξάρτησης Τοξικομανών Κρατουμένων, για ένταξη των θεραπευόμενων στο συγκεκριμένο Πρόγραμμα του Κ.Α.Τ.Κ. που υπάγεται στο  Υπ. Δικαιοσύνης.
·         Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕ.ΘΕ.Α), όπου λειτουργούν σε καθημερινή βάση το  πρόγραμμα «ΕΝ  ΔΡΑΣΕΙ», με θεραπευτικές Ομάδες Συμβουλευτικής και  Ομάδες συμμετοχής σε πλαίσιο οργανωμένης θεραπευτικής Κοινότητας .
·     Ναρκομανείς Ανώνυμοι  (Ν.Α.), η οποία περιλαμβάνει Ομάδα στήριξης μία φορά το μήνα.
Υπάρχει στενή συνεργασία με την Κοινωνική Λειτουργό που έχει αναλάβει τα Θεραπευτικά Προγράμματα για την αύξηση των δράσεων και της συμμετοχής των ενδιαφερομένων.

Μαζικός Αθλητισμός.

Στα πλαίσια  άθλησης  των μαθητριών του ΣΔΕ , γυμναστής του Αθλητικού Οργανισμού Θήβας πραγματοποιεί μαθήματα γυμναστικής σε εβδομαδιαία βάση.
Η Κοινωνική υπηρεσία δημιούργησε Ομάδα μοντέρνου Χορού, που γινόταν τρείς φορές την εβδομάδα για τις ανήλικες και  τρείς φορές για τις ενήλικες. Δίδασκε σ’ αυτή εθελοντικά  κρατούμενη με γνώσεις χορού - χορογραφίας. Συμμετείχαν σ’ αυτή   10  ανήλικες και   15 ενήλικες. 
Κινηματογραφική Λέσχη
·                     Στο χώρο του ΣΔΕ  και στην Αίθουσα Ψυχαγωγίας (ανάλογα με τον αριθμό των ενδιαφερόμενων) λειτουργεί η Κινηματογραφική Λέσχη, με προβολή επιλεγμένων κινηματογραφικών  έργων και συζήτηση κάθε Σαββατοκύριακο.
·                     Σε συνεργασία με το 13ο  Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης προβάλλονται επιλεγμένα ντοκυμαντέρ ποικιλίας κοινωνικών θεμάτων.
Μαθήματα φωτογραφίας
·                     Διοργάνωση Εργαστηρίων φωτογραφίας στο Σ.Δ.Ε. από το Σύλλογο Φωτογραφίας & Καλλιτεχνικής Έκφρασης Θήβας - «Ελείτροχος»: «Μαθήματα Φωτογραφίας 2011» με εισηγητή τον κ. Μπόλκα Νικόλαο.
·                     Στο ΚΕ.ΘΕ.Α. μαθήματα φωτογραφίας έγιναν από εισηγήτρια την κ. Κουρή.

Δράσεις επισκέψεων σε τακτική βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους .

·      Η ‘’ΑΡΣΙΣ’’ Κοινωνικής Οργάνωσης Υποστήριξης Νέων υλοποιεί  σε εβδομαδιαία βάση το Πρόγραμμα  «Λόγος και ύφασμα »
·      Μέλη της   «Χριστιανικής Ένωσης «Αγ. Παύλος» πραγματοποιούν επισκέψεις μία φορά την εβδομάδα για παροχή υλικής και ηθικής υποστήριξης στις έγκλειστες.
·      Μόνιμες και εβδομαδιαίες ήταν οι επισκέψεις και η συμπαράσταση των μελών του Συλλόγου Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο ΜΕΓΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ», που βοήθησαν στον εξοπλισμό, αγιογράφηση και λειτουργία του Ιερού Ναού του Καταστήματός μας.
·      Μόνιμες και εβδομαδιαίες είναι οι επισκέψεις θρησκευτικών λειτουργών και εθελοντών  εκκλησιών  για συμπαράσταση και βοήθεια  στις έγκλειστες γυναίκες ανάλογα με το θρήσκευμα  ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΔΟΓΜΑ , ‘’ΚΑΡΙΤΑΣ ΑΘΗΝΑΣ’- ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,   ΕΥΑΓΓΕΛΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ,  ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ Ιουλιανού ημερολόγιου.
·      Η ΧΕΝ Θήβας πραγματοποιεί   το Πρόγραμμα  «Αναμνήσεις των αισθήσεων»
·      Μέλη του  Σωματείου ¨ΕΣΤΙΑ ΜΗΤΕΡΑΣ¨, επισκέπτονται τις ανήλικες κρατούμενες του Καταστήματος και παρέχουν στήριξη και δράσεις φροντίδας. 
·       Ομάδα εθελοντών της Ι. Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού Κύριλλου, μας επισκέπτονται μια φορά τον μήνα, με σκοπό να   προσφέρουν οικονομική και ψυχολογική στήριξη στις γυναίκες κρατούμενες.         
·      Επισκέψεις των διαδικτυακών  εθελοντών  μας από το “xeblogarisma”  με  σημαντικές προσφορές σε είδη πρώτης ανάγκης, ρουχισμό, υλικά εξοπλισμού κ.α.
Το “xeblogarisma”  διοργάνωσε  δύο bazaar, με είδη που δέχτηκαν από προσφορές, προς πώληση ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα και απαραίτητα είδη για τις κρατούμενες . Σ’ αυτά φιλοξενήθηκαν και έργα κρατουμένων μας για πώληση, τα έσοδα των οποίων  κατατέθηκαν στον ατομικό λογαριασμό των κρατουμένων που τα κατασκεύασαν. Η μεγαλύτερη όμως προσφορά ήταν η δωρεά ηχητικής για την αίθουσα ψυχαγωγίας μας, γεγονός που προσέδωσε άλλη δυναμική στη χρήση της αίθουσας και τις δυνατότητες  οργάνωσης ψυχαγωγικών εκδηλώσεων.
Σε εβδομαδιαία βάση γίνονται συναντήσεις των μελών του Επιστημονικού προσωπικού με εθελοντές,  μέλη Συλλόγων Γυναικών και Συλλόγων εργαζομένων ,   φορέων  και ιδιωτών  που ως εθελοντές έρχονται στη Φυλακή και επισκέπτονται κατόπιν σχετικής αδείας κρατούμενες. Στις συναντήσεις αυτές συχνά γίνεται εποπτεία για διάφορα θέματα που προκύπτουν σχετικά με την εθελοντική προσφορά τους, την επαφή τους με τις κρατούμενες  κ.λ.π.

     Με σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Φυλακής και του Υπ. Δικαιοσύνης πραγματοποιήθηκαν στο Κατάστημά μας δύο Έρευνες από Ανώτερες και  Πανεπιστημιακές Σχολές καθώς  και Ειδικούς φορείς . 

Άλλες δράσεις στις οποίες συμμετείχαμε   :
·      Το Κατάστημά μας ,το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας , η Έκθεση Έργων Τέχνης κρατουμένων και γενικότερα οι δράσεις μας παρουσιάστηκαν στην εκπομπή του Στέλιου Κούλογλου «ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ» 
·      Η εκπομπή του κ.Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές »ασχολήθηκε με τις γυναίκες κρατούμενες ,παρακολούθησε την καθημερινή τους ζωή και παρουσίασε τις μικρές τους ιστορίες.
·      Συμμετοχή του Επιστημονικού προσωπικού στην ειδική Ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού με τίτλο «Μεγαλώνοντας ένα παιδί μέσα από τα κάγκελα της Φυλακής».
·      Συμμετοχή του Επιστημονικού προσωπικού στο επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα: Αυτοκτονικότητα και Αυτοκαταστροφικές Συμπεριφορές – Νεότερες εξελίξεις στην πρόληψη και τη Θεραπευτική Αντιμετώπιση.
·      Συμμετοχή με έργα κρατουμένων από το Εργαστήρι Ζωγραφικής μας στην Εκδήλωση της Αντιρατσιστικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης.
·      1ο Book Night- Τα καταστήματα Public  και το Public Book Friends , στo πλαίσιο της εκστρατείας για τη διάδοση της ανάγνωσης, διοργάνωσαν το 1ο Book Night, που πραγματοποιήθηκε στη στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου, Αρσάκειο Μέγαρο) συγκεντρώθηκαν προσφορές εκδοτικών οίκων και ιδιωτών και προσφέρθηκαν σε φορείς ανάμεσα στους οποίους και το Κατάστημά μας.
·      3ο Πασχαλινό Bazaar, για την ενίσχυση των άπορων κρατουμένων και των παιδιών που ζουν με τις φυλακισμένες μητέρες τους στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας από την Ομάδα διαδικτυακών Εθελοντών μας xeblogarisma.
·         Έκθεση Φωτογραφίας του κ.Γκισάκη με την ευγενική προσφορά του να διαθέσει τα έσοδα από τις πωλήσεις των φωτογραφιών του για τις άπορες κρατούμενες της φυλακής μας.
·         Σεμινάρια επιμόρφωσης προσωπικού στο Κατάστημά μας, με θέμα «Κατανοήστε τη διαφορετικότητα».
·         Εκπαίδευση μελών του  Επιστημονικού προσωπικού στα ψυχομετρικά τεστ.
·      Bazaar Εθελοντών μας στο Quilombo Centro Cultural για την συγκέντρωση χρηματικών πόρων από ελεύθερη συμμετοχή πολιτών, για την κάλυψη παραστάσεων , συναυλιών, εργαστηρίων και προσφορά ειδών στο Κατάστημά μας.
·         4ο Χριστουγεννιάτικο Bazaar , για την ενίσχυση των άπορων κρατουμένων και των παιδιών που ζουν με τις φυλακισμένες μητέρες τους στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα Θήβας από την Ομάδα διαδικτυακών Εθελοντών μας xeblogarisma.

Στην Κοινωνική υπηρεσία μεγάλο μέρος των ακροάσεων είναι για δυσλειτουργίες που υπάρχουν και οι γυναίκες αισθάνονται εξαιρετικά μεγάλη πίεση και ένταση.
Χαρακτηριστική είναι η απουσία Ειδικού Καταστήματος Κράτησης Νέων για κορίτσια (όπως αντίστοιχα υπάρχει για τα αγόρια ) που μετά το κλείσιμο του Ιδρύματος Θηλέων το έτος 1994, ανήλικες και μετεφηβικής ηλικίας  κρατούνται σε  Κλειστό  Κατάστημα Κράτησης. Η φροντίδα δεν είναι ανάλογη των αναγκών (απουσία Παιδοψυχιατρικής Ομάδας ειδικών, ειδικά Προγράμματα Απεξάρτησης, εξειδικευμένα Προγράμματα εκπαίδευσης – κατάρτισης, απασχόλησης, θεραπευτική εργασία με την οικογένεια  κ.α) Περίπου 20 – 25  είναι τα κορίτσια που κρατούνται και ο αριθμός δε θεωρείται μικρός. Πρόσθετα υπάρχουν περιπτώσεις κακοποιημένων κοριτσιών, με προβλήματα ψυχικής υγείας, θύματα Trafficking κ.α
Πέρα από την ευαισθητοποίηση υπαλλήλων τα κορίτσια ακολουθούν  ότι ισχύει  για τις ενήλικες χωρίς τις εξειδικευμένες παρεμβάσεις  που απαιτούνται. . Καθημερινές είναι οι καταστάσεις εντάσεων, αυτοτραυματισμών, συναισθηματικών εκρήξεων. Επίσης στις περιπτώσεις απουσίας οικογένειας ή ακατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος απουσιάζει η ύπαρξη στέγης φιλοξενίας γεγονός απαράδεκτο .   
Πλημμελής κρίνεται  η φροντίδα της Πολιτείας για τα ανήλικα κορίτσια και συμβάλουμε σε φαινόμενα υποτροπής που συχνά παρατηρούμε.
            Επίσης δυστυχώς πλημμελής είναι και η ιατρική περίθαλψη των κρατουμένων μας .
 Συχνό αίτημα των ακροάσεών μας είναι παράπονα για τις γυναίκες που  αντιμετωπίζουν ψυχική διαταραχή και συμβιώνουν με τις υπόλοιπες κρατούμενες, κάνοντάς τους δύσκολη τη διαβίωση από τα προβλήματα και τη συμπεριφορά τους. Δεν υπάρχει μόνιμος ιατρός και οι κατ’ επίσκεψη γιατροί δεν καλύπτουν τις ανάγκες.
            Η απασχόληση με κρατούμενες που αποφυλακίστηκαν ή απολύθηκαν υφ’ όρον με σκοπό τη συμπαράσταση, υποστήριξη και βοήθεια για κοινωνική επανένταξη, κ.τ.λ. ήταν εξαιρετικά περιορισμένη λόγω του μεγάλου αριθμού των κρατουμένων, της γεωγραφικής θέσης της Φυλακής και της ύπαρξης ειδικού Κέντρου Επανένταξης Αποφυλακιζομένων             « ΕΠΑΝΟΔΟΣ» που έχει τα παραπάνω ως αντικείμενο εργασίας . Πραγματοποιείται  βέβαια συστηματική ενημέρωση των υπο απόλυση κρατουμένων  για τις προσφερόμενες υπηρεσίες , από Δημόσιους και Ιδιωτικούς Φορείς, όπως επίσης και για τα  γνωστά υπάρχοντα προγράμματα που τις αφορούν.
            Επίσης, μέσα από την εμπειρία μας, θέλουμε να αναφέρουμε ότι χρειάζεται να δοθεί πολύ μεγάλη σημασία στην μετασωφρονιστική πολιτική, με απώτερο σκοπό την κοινωνική, επαγγελματική επανένταξη και κοινωνική αποκατάσταση των αποφυλακιζομένων. Αυτό κρίνεται πρωταρχικής σημασίας για την ελαχιστοποίηση φαινομένων  υποτροπής  Προς τούτο θα πρέπει να δραστηριοποιηθούν και οι Εταιρείες Προστασίας Αποφυλακιζομένων, αφού στελεχωθούν, με κατάλληλο και επαρκές προσωπικό και να καλύπτονται γεωγραφικά οι συγκεκριμένες ανάγκες.


                                                                                                        Ελεώνας : 23-02- 2012

                                                                                               Η εκτελούσα χρέη προϊσταμένης 
                                                                                                Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας


                                                                                                       Γεωργία Ψαράκη                                 



Δεν υπάρχουν σχόλια: